Palkka

Palkka


Palkka on korvaus tehdystä työstä. On olemassa erilaisia palkkausmalleja. Itselläni on kokemusta provisiopalkasta ja kuukausipalkasta ja aion hieman vertailla niitä.

Provisiopalkka


Olen aikaisemmin työskennellyt kiinteistönvälittäjänä hieman yli kaksi vuotta. Alalle tyypillisesti minullakin oli provisiopalkka. Aluksi minulla taisi olla jokin pieni pohjapalkka, olisiko ollut 500e ja sitten tietty provikkaprosentti myynneistä ja hankinnoista. Myöhemmin suoritettuani LKV-kokeen, päätimme poistaa pohjapalkan ja nostaa provisioprosenttiani.

Minusta tämä palkkamalli oli pääsääntöisesti hyvä ja motivoiva. Oli vilkkaita kuukausia = hyvä palkka ja sitten oli hiljaisia kuukausia = huono palkka. Hyvä juttu oli se, että ansaintamahdollisuudet olivat käytännössä rajattomat. Huono juttu oli se, että välillä vaan osui kohdalle hiljainen kuukausi tai ajanjakso ja siinä kohtaa ei juuri auttanut kuin toivoa, että seuraava kuukausi olisi vilkkaampi. Pidin myös työn vapaudesta ja liikkuvuudesta. Toki vapaa-aika oli sitten kortilla, sillä viikot olivat vähintään 6-päiväisiä ja päivät yleensä noin 10-tuntisia.

Provisiopalkasta yleensä puhutaan hieman negatiiviseen sävyyn ja totta onkin, että siihen liittyy stressiä. Kuitenkaan sitä ei mielestäni kannata liikaa pelätä, koska kun asiat alkavat rullata, kyllä sitä palkkaa aina tulee. Säästämisen merkitys kyllä korostuu, koska tulot eivät ole kiinteät. Olisinpa itsekin tajunnut tämän silloin. 😅

Kiinteä kuukausipalkka


Ehdoton hyvä puoli kiinteässä kuukausipalkassa on se, että se on varma. Aina tietää, mitkä on omat tulot ja pystyy suunnitella elämää paremmin sen avulla. Huono puoli on se, että siihen ei juurikaan pysty vaikuttaa kuukausitasolla, vaikka olisi kuinka ahkera tai tehokas. Minulla on periaate, että jos voin tuottaa töissä jonkinlaista lisäarvoa, teen sen. Vaikka siitä ei nyt maksetakaan, pyrin silti jatkamaan sitä. Pitkässä juoksussa siitä on hyötyä varmasti myös palkkarintamalla.

Kun vaihdoin työtä ja samalla palkkaus muuttui, ajattelin asian niin, että jostain pitää luopua, jos haluaa saada vapaat viikonloput ja illat. Nyt minulla on päivätyö ja hieman pienempi palkka, mutta olen erittäin tyytyväinen tähän tilanteeseen.

Olen miettinyt, että nyt kun aikaa on enemmän, voisin hyvin tehdä jotakin pientä sivuhommaa. Olen tehnytkin esimerkiksi mysteerishoppausta Buennon kautta, se oli ihan hauskaa tekemistä.

En ole ikinä tehnyt töitä tuntipalkalla tai vaikka urakkapalkalla. Jos joku on, kuulisin mielelläni kokemuksia. Jos olet keksinyt sopivan sivutyön päivätyön tai muun päätyön oheen, kuulisin siitäkin mielelläni. :)

Terkuin TMT

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miten sijoitan ja miten pääsin alkuun?

Rahapuhe - vaikeaa niin lapselle kuin aikuisellekin?

Joulu tulee - apua!