Joulu tulee - apua!


Nyt seuraa muutama sananen niinkin ajankohtaisesta aiheesta kuin joulusta - jee! 

Minä olen jouluihminen aivan henkeen ja vereen, joten ei tuota sitten minkäänlaista ahdistusta tai ongelmaa puhua siitä jo elokuussa. Jos sinua ei nappaa ihan vielä, haluat ehkä vielä nauttia viimeisestä kesäkuukaudesta ilman turhia muistutuksia tulevasta talvesta, niin en tuomitse. Voit painaa tämän postailsen mieleesi ja lukea vaikka lähempänä joulua. :)


Monelle on tuttua (itseni mukaan lukien) joulun lähestyessä stressata raha-asioista. Lahjoja pitäisi ostaa kummille ja kaimalle, naapurille, serkulle ja vaikka kenelle. Lisäksi koristeet, ruuat yms...yms... Voisiko olla mitään muuta tapaa hoitaa asia tänä vuonna? Voisi! Kerron, kuinka olen itse tehnyt jo monen vuoden ajan. 

Minä en aio ostaa ainakaan mitään turhia koristeita tänä vuonna, käytän vanhoja, koska niitä löytyy jo aikaisemmilta vuosilta. Tykkään leipoa jouluherkkuja ja piparitalo on aivan ehdoton jouluperinne meillä poikaystäväni kanssa. Aineksiin menee muutama kymppi. Keräännymme perheidemme kanssa yhteen syömään ja yleensä teen jotakin makeaa jälkkäriä ja ehkä salaattia tms. 

Sitten päänvaivaa tuottavaan aiheeseen - lahjoihin. Meitä on viisi sisarusta, joista kolmella on lapsia. Lapsia on yhteensä kahdeksan kappaletta. Vävyjä on kolme + oma poikaystäväni. Poikaystävälläni on kolme sisarusta, osalla lapsia jne. Eli hyvin äkkiä lahjojen ostaminen alkaa kuulostaa aivan järkyttävältä urakalta ja kummasti alkaa toivoa, että olisi oikeasti olemassa joku mystinen harmaahapsi, joka toisi lahjat savupiipusta aivan ilmaiseksi. 

Olemme omassa perheessäni eli sisarusteni ja äitini kesken (isäni on kuollut muutama vuosi sitten) jo monta vuotta arponeet parit, jotka ostavat toisilleen lahjat. Eli viiden paketin sijaan tuleekin ostettavaksi vain yksi, jolloin on paremmin aikaa ja mahdollisuutta keksiä jokin hyvä täsmäjuttu, joka sopii juuri tietylle tyypille lahjaksi. Ja kaikki varmasti saavat paketin, ei pelkoa, että joku jäisi ilman. Tämä siis tehdään aikuisten kesken, lapset eivät vielä ainakaan kuulu arparinkiimme. 

Kun sisarukseni ovat saaneet lapsia, olen yleensä ennen ostanut kaikille jotakin, koska lapset paketeista eniten riemuitsevat ja he ovat kaikki minulle niin rakkaita ja tärkeitä. Yritän aina ostaa tarpeellista ja käytännöllistä, mutta myös kirjat ja lautapelit ovat aika vakiojuttuja, joita minulta saa lahjaksi. Viime jouluna 4v. kummityttöni toivoi lintukirjaa, joten ostin sen erittäin mielelläni. :D

Pari joulua olen ostanut vain kummilapsille lahjat, heitä on kaksi näistä sisarusteni lapsista. Joskus olen vielä ostanut jonkin yhteisen lautapelin kullekin perheelle. Lapset saavat joka joulu mielestäni aivan liikaa lahjoja ja olemme muutamana jouluna yrittäneet vähentää lahjavuorta, koska eihän siinä oikeasti ole mitään järkeä. Kokoonnumme aina yhteen joulupukkia odottamaan ja kun kaikkien paketit ovat saman kuusen alla, tavaraa on aivan järkyttävä määrä, vaikka yksi ihminen ei montaa pakettia saisikaan. 

Poikaystäväni hoitaa yleensä oman perheensä lahjat. Minä vien sitten jotakin syötävää yhteiseksi "lahjaksi". 

Arpajaismeininki on osoittautunut meidän perheessämme erittäin toimivaksi systeemiksi. Suosittelen! Ainakin aikuisten kesken toimii hyvin. 

Olen yrittänyt muutamana vuotena esittää, että otettaisiin jokin teema, esim. lahjat vain kirppikseltä tai muuta vastaavaa. Vielä emme ole sitä ottaneet käyttöön, mutta ehkä vielä joskus. :) 

Jos tulee mieleen muita hyviä lahjomisideoita, kommentoikaa! :) 


Terkuin TMT

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miten sijoitan ja miten pääsin alkuun?

Rahapuhe - vaikeaa niin lapselle kuin aikuisellekin?