Miten sijoitan ja miten pääsin alkuun?

Mistä aloitin?

 
Aloitin sijoittamisen aika perinteisellä tavalla, pienillä summilla kuukausitasolla indeksirahastoihin. Olin opiskellut itsekseni paljon sijoittamisesta ja luin todella paljon kaikenlaista aiheeseen liittyvää materiaalia. Pitkään meni kuitenkin, että oikeasti pääsin alkuun ja sain arvo-osuustilin auki. Suurin este oli psykologinen, ajattelin pitkään, että aloittaminen on vaikeaa ja etten ymmärrä tarpeeksi aloittaakseni, tai että minut nauretaan ulos jostakin minimaalisten säästösummieni takia. Paljon puhuttiin myös kuluista ja pelkäsin, että jostakin hyökkää kauhea määrä jotakin pelottavia piilokuluja, jotka vievät kaikki sijoitukseni ja rahani. Tästä syystä on mielestäni hyvä puhua näistä asioista paljon ja ymmärrettävällä tavalla, että ihmisten ei tarvitsisi turhaan miettiä ja pohtia sellaisia asioita, joihin kyllä löytyy vastauksia ja kokemuksia runsaasti.


Omilla kuukausisäästösummillani saan aika monta vuotta säästää tällaisia summia varten..:)Lopulta sain siis arvo-osuustilin auki ja ostin sinne indeksirahastoja. On hyvä huomata, että monesti arvo-osuustiliä ei edes tarvita, jos sijoittaa rahastoihin vaikka oman pankin kautta. Ostin aluksi muistaakseni Suomeen ja Tanskaan sijoittavia rahastoja ja seuraavassa kuussa Ruotsiin ja Norjaan. Tein tätä jonkin aikaa, vuorottelin maita kuukausittain. Luin jostain, että Suomen ja Ruotsin rahastoissa oli osittain samoja yhtiöitä ja lopetin jossain kohtaa Ruotsin lisäämisen.En muista, millä summalla aloitin. Uskoisin, että 50e/kk eli 25e per rahasto, kun ostin aina kahta rahastoa kuukausittain. Jostain syystä en vielä kuitenkaan uskaltanut tehdä kuukausisäästösopimusta, vaan uskollisesti tein koko rupeaman joka kuukausi manuaalisesti. Pelkäsin koko ajan jotakin sudenkuoppaa, jota en olisi vielä huomannut. Ei ole vielä toistaiseksi tullut vastaan. :) Paras vaihtoehto on kuitenkin mielestäni automatisoitu kuukausisäästö, eli tietty summa lähtee aina tiettynä päivänä tililtäni arvo-osuustililleni tavallisena tilisiirtona ja ohjautuu sieltä valitsemiini rahastoihin.Otin jossain kohtaa rahastovalikoimaani mukaan USA-indeksin, koska halusin hajautusta myös Pohjoismaiden ulkopuolelle. Nostin myös yhteissummaa, joka jakautuu kuukaisttain edelleen näiden samojen rahastojen kesken. Lisäksi minulla menee kuukaisttain 50 euroa pankkini maailma-rahastoon. Kulut on tiedossa, mutta rahasto on menestynyt mielestäni niin hyvin, että haluan siihen sijoittaa kuluineen kaikkineen. Aktiivisista rahastoista kerrotaan usein kauhutarinoita, mutta on hyvä muistaa, että ei aktiivinen rahasto automaattisesti ole paha. Jos rahastossa on 1,5 % kulut, mutta se tuottaa 20 % vuosittain, kulut eivät välttämättä ole niin paha juttu. Jos kuitenkin kulut ovat 1,5 % ja rahasto tuottaa 4 % vuosittain, kulut eivät ainakaan ole hyvä juttu.

Lisäksi minulla on myös muutamia suoria osakkeita, mutta en tee kauppaa aktiivisesti vielä. Avasin osakesäästötilin ja pyrin säästämään sinne ja tekemään ostoja sitä kautta tulevaisuudessa enemmän. Olen seurannut muutamaa yhtiötä nyt pidemmän aikaa ja pohdin ostamista. Yritän kuitenkin ottaa vielä vähän enemmän niistä selvää, koska aiemmat suorat osakeostoni olen tehnyt melko hatarien tietojen varassa, enkä halua toistaa virheitäni. :)


Voisi siis kai sanoa, että myös minun, niin kuin nykyään todella monen muunkin, sijoitusstrategia on pitkäjänteinen ja tylsähkö kuukausisäästäminen. Tähän malliin olen päätynyt siitä syystä, että pystyn palkastani säästämään sen verran, että tämä sopii minulle. Suuria summia joudun kerätä pidemmän aikaa ja siksi suorat osakeostot ovat harvinaisempia.


Summa summarum, aloittaminen oli vaikein ja tärkein osuus, ja minusta on tärkeää tehdä säästämisetä ja sijoittamisesta automaattista. Pienillä summilla pääsee alkuun. Jos jokin mietityttää, ei kannata epäröidä kysyä, sillä kaikki ovat olleet joskus aloittelijoita ja miettineet todennäköisesti ihan samoja kysymyksiä. :)Mitään tässä postauksessa kerrottua ei tule ottaa sijoutussuosituksena. 

Terkuin TMT

Kommentit

 1. Mielenkiintoista aina lukea muiden sijoitussuunnitelmia ja salkkuja! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niitä on kyllä kiva lukea 😊 Huomaa, että tosiaan kaikki on jostain aloittanut ja ei ole yksin tämän aiheen kanssa 😊

   Poista
 2. Itselläkin oli jotenkin tosi suuri kynnys aloittaa sijoittaminen, kun mielikuva oli että sijoittaminen on vaikeaa ja aikaa vievää. Opiskelemalla ja lukemalla sijoituskirjoja ja -blogeja löysin kuitenkin indeksirahastot ja tajusin, ettei kaiken tarvitse olla niin monimutkaista. Pikkuhiljaa varmuus on kasvanut ja nyt olen ihan hurahtanut tähän sijoitusmaailmaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa, juuri näin se oli minullakin! Nyt onneksi olen löytänyt sijoitusblogit ja instagram-tilit aiheeseen liittyen, minusta niistä on valtavasti hyötyä ja inspistä 😊

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Rahapuhe - vaikeaa niin lapselle kuin aikuisellekin?

Joulu tulee - apua!