Tekstit

Miten sijoitan ja miten pääsin alkuun?

Kuva
Mistä aloitin? Aloitin sijoittamisen aika perinteisellä tavalla, pienillä summilla Nordnetin silloisiin Superrahastoihin. Olin opiskellut itsekseni paljon sijoittamisesta ja luin todella paljon kaikenlaista aiheeseen liittyvää materiaalia. Pitkään meni kuitenkin, että oikeasti pääsin alkuun ja sain arvo-osuustilin auki. Suurin este oli psykologinen, ajattelin pitkään, että aloittaminen on vaikeaa ja etten ymmärrä tarpeeksi aloittaakseni, tai että minut nauretaan ulos jostakin minimaalisten säästösummieni takia. Paljon puhuttiin myös kuluista ja pelkäsin, että jostakin hyökkää kauhea määrä jotakin pelottavia piilokuluja, jotka vievät kaikki sijoitukseni ja rahani. Tästä syystä on mielestäni hyvä puhua näistä asioista paljon ja ymmärrettävällä tavalla, että ihmisten ei tarvitsisi turhaan miettiä ja pohtia sellaisia asioita, joihin kyllä löytyy vastauksia ja kokemuksia runsaasti.

Lopulta sain siis arvo-osuustilin auki Nordnetiin (juuri kulujen vuoksi avasin sinne) ja ostin sinne Superra…

Palkka

Palkka
Palkka on korvaus tehdystä työstä. On olemassa erilaisia palkkausmalleja. Itselläni on kokemusta provisiopalkasta ja kuukausipalkasta ja aion hieman vertailla niitä.

Provisiopalkka
Olen aikaisemmin työskennellyt kiinteistönvälittäjänä hieman yli kaksi vuotta. Alalle tyypillisesti minullakin oli provisiopalkka. Aluksi minulla taisi olla jokin pieni pohjapalkka, olisiko ollut 500e ja sitten tietty provikkaprosentti myynneistä ja hankinnoista. Myöhemmin suoritettuani LKV-kokeen, päätimme poistaa pohjapalkan ja nostaa provisioprosenttiani.

Minusta tämä palkkamalli oli pääsääntöisesti hyvä ja motivoiva. Oli vilkkaita kuukausia = hyvä palkka ja sitten oli hiljaisia kuukausia = huono palkka. Hyvä juttu oli se, että ansaintamahdollisuudet olivat käytännössä rajattomat. Huono juttu oli se, että välillä vaan osui kohdalle hiljainen kuukausi tai ajanjakso ja siinä kohtaa ei juuri auttanut kuin toivoa, että seuraava kuukausi olisi vilkkaampi. Pidin myös työn vapaudesta ja liikkuvuudesta. …

Maalis-huhtikuun budjetti

Budjetti 
Olen vähän laiminlyönyt budjetin tekemisen ja varsinkin siinä pysymisen viime aikoina. Laskeskelin huvikseni yhtenä päivänä tulojani ja menojani ja järkytyin huomatessani, että oli mennyt kaksi viimeistä kuukautta niin, että menoja oli ollut enemmän kuin tuloja!
Samalla kiukulla tein sitten budjetin. Oma budjettikauteni on puolesta kuusta puoleen kuuhun, koska tilipäiväni on aina kuukauden 13. päivä. Tämä budjettini kattaa siis 13.3.-9.4. välisen ajan (pääsiäinen vaikutti vähän päivämääriin). Budjettini on oma osuuteni kahden aikuisen taloudessa, eli asuminen ynnä muut on jaettuna kahtia. 
En ollut ihan tyytyväinen suoritukseeni, sillä yli mentiin muutamassa kohtaa, mutta en aio olla itselleni liian ankara. :)
Tulot: 1719,15e
Menot: 1476,76e
Säästöön: 222,31e
Budjetti/toteuma
Asuminen 387,50e  /  387,50e
Liikenne 250e  /  123,71e
Ruoka 200e  /  266,46e
Laskut 217,88  /  327,33
Laina 100e  /  100e
Terveys 100  /  54,50e
Omat 120e  /  217,31e
Säästöt 214,62  /  222,31e

Laskut…

Aloitus

Hei ja tervetuloa Tarkan Markan Tädin blogiin!

Minun ei alunperin pitänyt aloittaa koko blogia, sillä uskoin blogien olevan jo mennyttä maailmaa. Tulin kuitenkin toisiin aatoksiin, kun lueskelin muutamaa sijoitus-/raha-aiheista blogia, ne olivat todella mielenkiintoisia!

Toinen päätökseeni vaikuttava tekijä oli Instagramin (sinne postailen lyhyitä tekstinpätkiä milloin mistäkin ja aion edelleen jatkaa myös sitä, @tarkanmarkantati, ota seurantaan) rajallinen kirjoitustila. En aio blogiinkaan mitään kilometritekstejä kirjoitella, mutta joskus jokin aihe on sellainen, että siihen haluaa paremmin paneutua ja se vaatii myös enemmän tilaa.


Lyhyt esittely minusta:
Tarkan Markan Täti on 23v. eteläpohjalaisnainen, joka on kiinnostunut säästämisen ja sijoittamisen ihmeellisestä maailmasta. Aika alussa tässä vielä ollaan, mutta koko ajan opin uutta ja ymmärrän enemmän. Työskentelen rahoitusalalla, mutta en koe sen vaikuttavan sen kummemmin itseeni säästäjänä ja sijoittajana. Kaikki mielipiteeni…